Hamnar dyr konst på väggarna eller i kassaskåpet?
Konst uppfattas av det beskådande ögat, på olika sätt och i olika sammanhang. Konst hamnar oftast på väggarna som tavlor, på hyllor som skulpturer eller synliga i offentlig miljö som statyer och installationer. Sedan finns det konst i en klass för sig. Den målade konsten som har framställts av konstnärer genom olika tider och oftast hamnar på de klassiska konstmuseum som finns spridda över världen. På senare år har även konst blivit hårdvaluta när det gäller investeringar av de privata förmögenheter som cirkulerar i världen. De rikaste investerar sina pengar och njuter av konsten på väggarna eller så har de placerat tavlan på bankens säkerhetsavdelning.
Det finns en hel del dyra tavlor i vår värld. Vissa auktionsverk har specialiserat sig på konst och återförsäljare har i åratal nätverkat och studerat dessa professionella verk. Det cirkulerar självklart förfalskningar eftersom det handlar om mycket pengar och det gäller att verkligen säkerställa äktheten i vart av de konstverk som ska säljas eller visas upp för hugande spekulanter. Tavlor kan finnas på marknaden kanske i mediokert tillstånd eller med en stämpel av att vara en förfalskning. Vissa tavlor tar sig sedan igenom de skarpa värderingsögonen och är efter många övervägningar och undersökningar äkta igen. Detta hände som senast med en Leonardi da Vinci-målning.
Dyr konst
Vad som inte alltid framgår när det kommer till konst är just hur privata aktörer lyckats finansiera sina konstköp, det är ju inte var och varannan person som har hundratusentals kronor till över för att köpa konstverk. Det finns såklart ett socialt värde i att ha konstverk värda mycket pengar, det finns även sociala grupptryck inom vissa kretsar där man värderar konst väldigt högt. Det här har skapat en ganska stor debatt när det numera finns billiga privatlån att ansöka om. Det har kommit fram att en del personer har finansierat sin konst genom att låna till sig pengar och en stor anledning till att man gör så är att man vill komma in i vissa kretsar. Genom att komma in i dessa kretsar så får man tillgång till personer inom dessa kretsar som ses som värdefulla kontakter och man har då försökt utnyttja detta till sin fördel. Det kan till exempel röra sig om byggherrar som velat komma i kontakt med beställare inom kommunalt för att få kontrakt till stora byggnationer. I de flesta fall så slutar det inte så bra. Andra exempel som finns är folk som har tagit privatlån för att låna pengar till att köpa konst enbart för att dom var så övertygade om att konsten skulle gå upp i värde. Så ett billigt privatlån i några år och därefter kunde konstverken säljas till betydligt högre värde, något som gjorde att lånet kunder betalas av och man tjänade till och med en del på det här. Det har såklart lett till en del felkalkyleringar och det finns säkert de som har förlorat mycket på en sådan chansning. Så har man inte pengarna över till att kunna köpa konst och har ”råd” att förlora sin investering så ska man inte ta lån till att köpa konst, det är beprövat att det inte fungerar.
Leonardo da Vinci
Ett universalgeni brukar man kalla Leonardi da Vinci från Italien. Han målade inte bara tavlor av högsta klass, utan uppfann mycket tekniska maskiner som exempelvis slussporten och kanonen. Idag står hans vackra verk som Mona Lisa och den klassiska Nattvarden högt på listan över sevärda målningar och naturligtvis är dessa verk svåra att värdera i ett rent penningvärde idag. Det som ligger närmast är hans målning Salvator Mundi. Detta är en av de målningar som har funnits i konstvärlden länge, men klassats som en kopia. Den har nu återupptäckts och genomgått ett flertal undersökningar och verkställdes som äkta. Priset blev 450 miljoner US dollar.
Willem de Kooning
En amerikansk-holländsk konstnär, Willem de Kooning har under 50-talet skapat en idag klassisk målning vid namn Interchange och köparen Kenneth C. Griffin betalade 300 miljoner US dollar. Tavlan är en abstrakt målning som många tycker visade hans stilbyte i sitt målande. Han hade under flera tidigare år framför allt målat kvinnor i olika former för att här ta fram ett mer expressionistiskt uttryck. Namnet på tavlan Interchange hänvisar till området Downtown i New York där han bodde under denna kreativa perioden i sitt måleri. Här trivdes han i ett nedtonat område där han kunde hitta tystnaden. Interchange är ett konstverk som har köpts och sålts över hela världen.
Paul Cézanne
Tavlan The Card Players är egentligen en tavla av fem, men tavlan med två kortspelande män på ett rökigt cafè i Paris är utan tvekan den mest kända och därmed också den dyraste. 2011 såldes den till den qatariska kungafamiljen för 250 miljoner US dollar. Alla de fem tavlorna som ingår i The Card Player har sitt egna mått och sträcker sig från en stor tavla på 1,20 x 1,80 meter ungefär till den minsta på 45 x 60 cm. Alla motiven visar kortspelande män, men det mest anmärkningsvärda är att ingen av tavlorna visar någon sorts pengar som insats liggande på spelborden.